Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση "Επιχειρηματικότητα στις Δημιουργικές Βιομηχανίες" στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CREA

Printer-friendly version

Δελτίο Τύπου

Τη Δευτέρα 24/04/2017 στον πολυχώρο EcoZone στην Αθήνα, και σε συνεργασία με τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας & Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου "ΕΠΙ.νοώ - ΕΜΠ» πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση απολογισμού των δράσεων του έργου "CREA - A Network of Summer Academies for the Improvement of Entrepreneurship in Innovative Sectors", το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Έρευνας «HORIZON 2020». Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος Φοιτητών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας από τον χώρο της Δημιουργικής Βιομηχανίας, και μέλη επιχειρήσεων start-up.

Η κ. Αναστασία Κωνσταντέλου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Επιστ. Υπεύθυνη του Προγράμματος για το Παν. Αιγαίου, έκανε τον αναλυτικό απολογισμό του έργου παρουσιάζοντας το όραμα, τους στόχους και τα αποτελέσματα του. Στη εκδήλωση συμμετείχαν και φοιτητές που έλαβαν μέρος στη θερινή ακαδημία CREA που διοργανώθηκε τον Ιούλιο 2016 στη Σύρο και μετέφεραν στο ακροατήριο την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα καθώς και πως αυτή η εμπειρία τους βοήθησε να σχεδιάσουν τα μελλοντικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους βήματα.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τον ακόλουθο άξονα προβληματισμού: Σήμερα οι Δημιουργικές Βιομηχανίες μέσω της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν διεθνώς ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής ανάπτυξης με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό.  Ποιές οργανωτικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές και άλλες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής σε αυτό τον τομέα; Πώς η επιχειρηματικότητα τις Δημιουργικές Βιομηχανίες μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη; Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, στελέχη οργανισμών υπεύθυνων για την χάραξη πολιτικών ενίσχυσης της Δημιουργικής Βιομηχανίας (ΓΓΕΤ), εκπρόσωποι ενδιάμεσων φορέων (Δημιουργικός Κόμβος ΡΟΜΑΤΖΟ) και επιχειρηματίες του χώρου.

Οι ομιλητές αναγνώρισαν το ρόλο της Δημιουργικής Βιομηχανίας ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας και συζήτησαν με το ακροατήριο θέματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δημιουργοί στις μέρες μας. Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως αυτές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος CREA έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων δημιουργών με την επιχειρηματικότητα, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία νέων οδών ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "CREA - A Network of Summer Academies for the Improvement of Entrepreneurship in Innovative Sectors" χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Έρευνας «HORIZON 2020». Στο πλαίσιο του Προγράμματος δημιουργήθηκε ένα δίκτυο 7 Θερινών Ακαδημιών σε όλη την Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως εταίρος του Προγράμματος CREA, διοργάνωσε στη Σύρο, Διεθνή Θερινή Ακαδημία Επιχειρηματικότητας με συμμετοχή 30 φοιτητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι σε διάστημα δύο εβδομάδων εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, και ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες στο χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας και του πολιτισμού. Οι 2 ομάδες που διακρίθηκαν συμμετείχαν τον Οκτώβριο 2016 σε Διεθνή Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας στο Μιλάνο στο πλαίσιο της Έκθεσης SMAU, της μεγαλύτερης Έκθεσης Τεχνολογιών και Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Ιταλίας.

 

 

Girls Air Jordan

ΣυνημμένοΜέγεθος
Δελτίο Τύπου171.78 KB