Με αφορμή την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, μία ημέρα που πάντα τιμούσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης.

Printer-friendly version

Από το 2016 και επί τρία χρόνια, ο Σ.Φ. του ΤΜΟΔ διοργάνωνε φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου. Στο φεστιβάλ, το οποίο έγινε θεσμός, συμμετείχαν η θεατρική ομάδα με δυναμικά δρώμενα και η κινηματογραφική ομάδα με προβολή ταινίας. Τις βραδιές έκλειναν καλλιτέχνες της hip hop σκηνής και τοπικοί ρεμπέτες καλλιτέχνες.

Την ημέρα της επετείου πραγματοποιούνταν συζήτηση για τα γεγονότα και εξιστόρηση αναμνήσεων/ιστοριών από την περίοδο της Χούντας και πορεία που καλούσε ο Σ.Φ του ΤΜΟΔ στην Χώρα της Χίου, με κατάθεση στεφάνων και γαρυφάλλων στο Μνημείο Ηρώων προς τιμή αυτών που πάλεψαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία.

Το 2019 την σκυτάλη για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ παρέλαβαν οι πολιτιστικές ομάδες της πανεπιστημιακής μονάδας της Χίου (θεατρική, κινηματογραφική, ραδιοφωνική και ομάδα επιχειρηματικότητας) με την οικονομική και έμπρακτη στήριξη του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΜΟΔ.

Επιπλέον, παρακάτω αναφέρεται η στάση του Συλλόγου σχετικά με την φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου και σε ολόκληρη την χώρα.

Η κυβέρνηση εδώ και μέρες, με πρόφαση την πανδημία και το lockdown έχει κάνει σαφή την πρόθεση της να μην πραγματοποιηθεί φέτος ούτε ο τριήμερος εορτασμός αλλά ούτε και η πορεία του Πολυτεχνείου (ενδεικτικές οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη) σε μια συνέχεια της πολιτικής όλου του προηγούμενου διαστήματος για τσάκισμα του κινήματος και επιβολή της αντιδραστικής ατζέντας των μέτρων της. Στην ίδια -φυσικά- κατεύθυνση κινείται και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου που τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε lockout του συγκροτήματος και μη πραγματοποίηση του εορτασμού.

Οι κινήσεις της ΝΔ δεν βαδίζουν προς μια κατεύθυνση ενίσχυσης της υγείας αλλά προς την φίμωση, την καταστολή και την απονέκρωση του ίδιου του συμβολισμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τι κι αν το ίδιο το επιστημονικό τους επιτελείο παραδέχεται πως ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους σε ένα μεγάλο ποσοστό 80%, εκείνοι συνεχίζουν προσκολλημένοι εδώ και 8 μήνες στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και της «ανεύθυνης νεολαίας» που συγκεντρώνεται σε πλατείες, χρηματοδοτώντας ΞΑΝΑ τα ΜΜΕ για την ανάδειξη της επικοινωνιακής τους πολιτικής. Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση και η κυβέρνηση αρνείται συνειδητά και βαθιά ιδεολογικά να το ενισχύσει ουσιαστικά. Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων είναι συνεχώς αυξανόμενος, δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση μονάδων ΜΕΘ και ΜΑΦ, καμία πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η στελέχωση της αστυνομίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη στους εργάτες που καθημερινά́ χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, ενώ ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας δεν έχει παρθεί στους εργασιακούς χώρους. Ανεκμετάλλευτα παραμένουν 700 λεωφορεία τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα υπάρχουσα δρομολόγια έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σχολικές αίθουσες με στοιβαγμένους μαθητές και μάσκες αερόστατα και ένα σύστημα τηλεκπαίδευσης να θυμίζει «σκοίλ ελικικού». Άνοιγμα του τουρισμού λόγω πιέσεων μεγάλων αεροπορικών και τουριστικών εταιρειών, δίχως κανένα υγειονομικό κριτήριο.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και που κυριαρχεί ολική καραντίνα, η βουλή δρα ανενόχλητα. Ένα από́ τα πιο πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν στον βωμό́ της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ́ των ωρών 9-5 το βράδυ όπου υποχρεούμαστε να παραμένουμε φυλακισμένοι στα σπίτια μας. Συγχρόνως η μπλε κυβέρνηση αξιοποιώντας το lockdown επιδιώκει να περάσει αντιλαϊκά νομοσχέδια που έρχονται να καταπατήσουν άκρως δημοκρατικά δικαιώματα και να καταστείλουν διεκδικήσεις της νεολαίας. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως δε θα υπάρξει αντίδραση, έχοντας όπως πάντα στο πλάι τους τα διεφθαρμένα κανάλια να συνεχίζουν τις τακτικές αποχαύνωσης. Στόχος είναι η εκμετάλλευση της πανδημίας στο έπακρο ώστε να καταφέρει να περάσει μια σειρά αντιδραστικών νομοσχεδίων ώστε το κράτος να βγει πιο σκληρό την επόμενη μέρα και ο λαός ακόμα πιο εξουθενωμένος.

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας σκηνές που το μόνο που θυμίζουν είναι το μαύρο παρελθόν του Παπαδόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου σύντροφοι και συντρόφισσες παραβρέθηκαν στο Κάτω Πολυτεχνείο με μόνο τους αίτημα να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος ώστε να μπορέσει να εορταστεί η 47η εξέγερση. Από τις νυχτερινές κιόλας ώρες γινόντουσαν τραμπουκισμοί και προσαγωγές, σε ντελιβεράδες και αλληλέγγυο κόσμο που ενίσχυε με τρόφιμα και σε συντρόφους/σες που κατέφθαναν για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας. Δυνάμεις ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ καθώς και μια αύρα είχαν περικυκλώσει όλο το τετράγωνο. Εν συνεχεία, γύρω στις 3 το μεσημέρι και ενώ οι προθέσεις των συγκεντρωμένων φοιτητών ήταν ξεκάθαρες και ειρηνικές, μπάτσοι εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και δημιούργησαν μια κατάσταση αιχμαλωσίας, με κάποιους από αυτούς να τραβούν ντοκουμέντα για να θυμούνται αυτή τους την κατάκτηση - σε περίπτωση που κάποιος είχε ξεχάσει τα γεγονότα του ‘73. Έχοντας περάσει ήδη μια ώρα από την προσαγωγή των συντρόφων στη ΓΑΔΑ, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στους χώρους του Πολυτεχνείου προκειμένου να δημιουργήσουν φθορές, χρεώνοντάς τες στους “καταληψίες”, όπως χαρακτηρίστηκαν από τα κίτρινα μέσα. Πρόκειται για μια στοχευμένη κίνηση χτυπώντας τον εορτασμό και κάνοντας επίδειξη δύναμης για το τι θα επακολουθήσει στις 17 Νοέμβρη αν δεν συμμορφωθούμε με τα μέτρα. Φυσικά, σύμμαχος της αστυνομίας είναι και η Πρυτανεία του ΕΜΠ δίνοντας το «πράσινο φως» στις δυνάμεις καταστολής για επέμβαση και συλλήψεις 90 συντρόφων.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση εξαγγέλλει την πρόσληψη 1.500 μόνιμων ειδικών φρουρών για τη δημιουργία ειδικού σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ένα σωρό από άλλα μέτρα (κάμερες και face control, διαγραφές φοιτητών, αξιολόγηση τμημάτων). Η πολιτική αυτή συνεχίζεται με τον νέο πτωχευτικό, το αντεργατικό που επί της ουσίας καταργεί το 8ωρο. Ο χουντικός νόμος περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων και επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και του φοιτητικού κινήματος αποσκοπεί στην πλήρης αποστείρωση των Ιδρυμάτων από τις αγωνιστικές και διεκδικητικές πρακτικές του φοιτητικού κινήματος.

Η εξαπόλυση μιας τέτοιας σφοδρής επίθεσης στο Άσυλο και τους Φοιτητικούς Συλλόγους αντικατοπτρίζει πολύ καθαρά τον φόβο που τους διακατέχει, μη διστάζοντας να παραβιάσουν συνταγματικά άρθρα ( ΦΕΚ περί απαγόρευσης όλων των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε ολόκληρη την επικράτεια, καταπατώντας το άρθρο 11 του Συντάγματος. Ιστορικά αυτό έχει συμβεί 2 ακόμη φορές, το 1967 και το 1973) με μόνο στόχο την επίτευξη συμφερόντων του Κεφαλαίου, παίρνοντας σαφή επιλογή να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας σε όσους και όσες αγωνίζονται.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη επιχειρούν μια εκστρατεία τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας όπου ως πρώτο στόχο έχει την αμαύρωση του εορτασμού και της πορείας της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ως απώτερο σκοπό την πλήρη καταστολή και αποδυνάμωση των εργατικών, φοιτητικών και μαθητικών κινημάτων. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να γίνουμε πειθήνια όργανα της θα μας βρει αντιμέτωπους. Συνεχώς επιβεβαιώνεται πως η χούντα δεν τελείωσε το ‘73. Η απάντηση μας οφείλει να είναι μια, όπως τότε έτσι και τώρα. Αντίσταση σε κάθε χουντική́ πρακτική́ της κυβέρνησης και της ασύστολης αστυνομικής καταστολής και τρομοκρατίας αφού όπως αποδείχθηκε το ‘73 τα τανκ δεν ήταν αρκετά́ για να μας κάνουν να σιωπήσουμε πόσο μάλλον οι δεκάδες διμοιρίες που έχουμε απέναντι μας εν έτη 2020.

Η συλλογική μνήμη του λαού και της νεολαίας δεν διαγράφεται. Οι αγώνες του σήμερα εμπνέονται από τους αγώνες του τότε, από τους αγωνιστές που δώσανε την ζωή τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερίες. Απέναντι σε όλους τους νοσταλγούς της χούντας και στην κυβέρνηση ΝΔ δηλώνουμε πως η αντιπολίτευση γίνεται στους δρόμους. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποτελεί ιστορική ανάγκη να εναντιωθούμε στον πόλεμο της κυβέρνησης, με συσπείρωση και αλληλεγγύη. Είναι καθήκον όλων μας να δώσουμε το βροντερό παρών στις 17 Νοέμβρη και να θέσουμε ανάχωμα στα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Πορεία 17Ν