Ομιλία Επισκέπτη Ερευνητή από το Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας

Printer-friendly version

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00-20:00 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Παν. Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Dr Dr Jurgen Poesche, Ερευνητής (Senior Researcher) του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, με τίτλο:

 

«The Renaissance of non-Occidental Societies: A Renaissance of non-Occidental Engineering and Sciences?»

 

Ο Dr Jürgen Poesche επισκέπτεται το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) στη Χίο στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Τμημάτων στο Πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο υποστηρίζει την κινητικότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας εντός και εκτός Ευρώπης.

 

Στην ομιλία του, ο Dr Poesche θα αναφερθεί στο φαινόμενο της τεχνολογικής αναγέννησης της Ασίας. Ιστορικά, περιοχές της Ασίας όπως η Κίνα και η Ινδία, υπήρξαν οικονομικά κυρίαρχες σε παγκόσμια επίπεδο. Η σημερινή κυριαρχία της Δύσης είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο που εκτείνεται σε περίπου τρεις αιώνες. Μια αναγέννηση της Ασίας έχει αρχίσει, και αυτό θέτει εύλογα ζητήματα για τη συνέχιση ή μη της δεσπόζουσας θέσης της Δύσης στις επιστήμες και στη μηχανική. Σε αυτή την παρουσίαση, ο μηχανισμός της επανερμηνείας αξιολογείται. Μπορεί να υπάρχουν καινοτομίες που να χρησιμεύουν στο πλαίσιο μιας κοινωνικής παράδοσης και όχι στο πλαίσιο μιας άλλης. Η κυριαρχία της Δύσης για τουλάχιστον 300 χρόνια έχει συγκαλύψει τους περιορισμούς της δυτικής παράδοσης, αλλά η άνοδος κοινωνιών που βασίζονται σε άλλες κοινωνικές παραδόσεις, π.χ., την κινεζική, θα προβάλλει ενδεχομένως τα όρια της Δύσης στο πλαίσιο της καινοτομίας. Η αναγέννηση μη-Δυτικών κοινωνιών, όπως η Κίνα και η Ινδία, μαζί με την ισχυρότατη εγχώρια ζήτηση σε αυτές τις χώρες, θα επηρεάσει τη θεώρηση για την καινοτομία στις μεγάλες αγορές. Το ερώτημα είναι: Θα υπάρξει μια αναγέννηση των επιστημών και της μηχανικής από την Ανατολή;

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική.