Χαιρετισμός Προέδρου

Printer-friendly version
Αγαπητoί/ές πρωτοετείς, αγαπητοί/ές φοιτητές/τριες,

Με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ) από 01/09/2022, θα ήθελα να συγχαρώ τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες μας για την επιτυχία τους και να τους/τις καλωσορίσω στο Τμήμα και στην μεγάλη κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο! Από τώρα, και για τα επόμενα χρόνια, ξεκινά μια νέα, συναρπαστική περίοδος για σας. Θα αποκτήσετε σημαντικές εμπειρίες, θα διευρύνετε τους ορίζοντές σας, θα αποκτήσετε χρήσιμες γνώσεις θα δημιουργήσετε φιλίες ζωής και, φυσικά, θα το διασκεδάσετε!

Πολλοί από εσάς είχατε το ΤΜΟΔ στις πρώτες επιλογές σας στο μηχανογραφικό έχοντας μελετήσει το πρόγραμμα σπουδών και τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τις εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές και την απορρόφηση των αποφοίτων μας. Κάποιοι μπορεί και να είχατε συνομιλήσει με αποφοίτους μας ή να πήρατε καλές συστάσεις για το Τμήμα μας από στελέχη της αγοράς. Άλλοι πάλι είχατε κατατάξει το ΤΜΟΔ στις τελευταίες σας επιλογές μη γνωρίζοντας το αντικείμενο και τις προοπτικές του, θεωρώντας ότι η Χίος είναι «ξένος τόπος», αντιμέτωπος με προβλήματα όπως το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα, μακριά από το σπίτι σας, τους φίλους σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Γνωρίζουμε επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι γονείς και τα μέλη της οικογένειάς σας στις αποφάσεις και τις επιλογές σας. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για σας και τη συναισθηματική προσαρμογή που περνούν και οι ίδιοι όταν μαζί πήρατε την απόφαση να φοιτήσετε σε ένα νέο περιβάλλον, μακριά από το σπίτι σας.

Είτε ξεκινάτε τις σπουδές στο ΤΜΟΔ με επιφυλάξεις και ανασφάλειες είτε συνειδητά επιλέξατε το Τμήμα μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η μεγάλη οικογένεια του ΤΜΟΔ είναι εδώ να σας υποδεχθεί, να σας καθοδηγήσει στα πρώτα βήματα της φοιτητικής σας ζωής, να σας υποστηρίξει σε όλη τη διάρκεια των σπουδών σας και κυρίως να σας εκπαιδεύσει σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα δίνοντάς σας όλα τα εφόδια για να διακριθείτε ως άξιοι μηχανικοί, επαγγελματίες, και μελλοντικά στελέχη επιχειρήσεων. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Τμήμα μας θα βρείτε ένα κλίμα σεβασμού, κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης και ασφάλειας. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές διαμορφώνουν ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον μάθησης που θα ανατρέψει τους όποιους αρχικούς φόβους και επιφυλάξεις σας και θα σας επιτρέψει να αδράξετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται εντός και εκτός Πανεπιστημίου, ώστε να ξεπεράσετε ακόμη και τον ίδιο σας τον εαυτό ανακαλύπτοντας τις δυνατότητές σας και αποκτώντας νέα ενδιαφέροντα.

Παρακάτω, επισημαίνω κάποιες βασικές πληροφορίες που θα σας βάλουν στο κλίμα και θα σας φανούν χρήσιμες κατά τη φοίτησή σας στο ΤΜΟΔ.
  • Τα μαθήματα ξεκινούν στις αρχές Οκτωβρίου. Ειδικά για τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες διοργανώνουμε κάθε χρόνο Εναρκτήριο Σεμινάριο ως το επίσημο καλωσόρισμα. Εκεί θα σας υποδεχθεί το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, θα λάβετε βασικές πληροφορίες για τις σπουδές σας και τη φοιτητική ζωή στη Χίο και θα έχετε την ευκαιρία να διατυπώσετε όποιες απορίες και ερωτήματα έχετε.
  • Φροντίζουμε ώστε ο ιστότοπος μας (www.fme.aegean.gr) να ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τα νέα του Τμήματος και τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στους φοιτητές. Σας προτρέπουμε να τον επισκέπτεστε συχνά ώστε να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στο ΤΜΟΔ, στην πανεπιστημιούπολη της Χίου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου γενικότερα.
  • Στον ιστότοπο μας θα βρείτε επίσης τις Ανακοινώσεις Μαθημάτων, τον Οδηγό Σπουδών, που σας καλούμε να μελετήσετε, και το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο κάθε έτους.
  • Ομοίως σας προτρέπουμε να ελέγχετε καθημερινά το ακαδημαϊκό σας email – αυτό που θα σας δοθεί από την Υπηρεσία Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μετά την εγγραφή σας - καθώς εκεί θα λαμβάνετε όλες οι ανακοινώσεις και ενημερώσεις από το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο.
  • To Πανεπιστήμιο Αιγαίου χρησιμοποιεί την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης eclass (https://eclass.aegean.gr/ ) ως βοηθητικό εργαλείο στη διεξαγωγή των μαθημάτων. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία λογαριασμού πρόσβασης, τη χρήση και τις δυνατότητες της πλατφόρμας από την Υπηρεσία Πληροφορικής και τους Καθηγητές σας.
  • Στη Χίο λειτουργούν επίσης διάφορες φοιτητικές ομάδες και όμιλοι (καλλιτεχνικοί, περιβαλλοντικοί, αθλητικοί, κ.λπ.). Σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσα τη συμμετοχή σας σε κάποιον από αυτούς και θα αποκτήσετε ενδιαφέρουσες εμπειρίες και νέους φίλους.
Για τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μας υποδέχεται με ένα νέο Νόμο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ο Νόμος 4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» δημοσιεύτηκε στο Τεύχος A’ 141/21.07.2022 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κι έχει άμεση ισχύ. Περιλαμβάνει δε αρκετές αλλαγές που αφορούν στη διάρκεια φοίτησης, στη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, στην αξιολόγηση των επί πτυχίω φοιτητών, στη δυνατότητα εσωτερικής κινητικότητας των φοιτητών κ.ά. για τις οποίες θα ενημερώνεστε σταδιακά το προσεχές διάστημα με ανακοινώσεις της Γραμματείας Φοιτητών του Τμήματος που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας.

Το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε όποιο πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίσετε κατά τη φοίτησή σας στο Τμήμα. Μην διστάσετε ποτέ να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Εύχομαι σε όλους μια δημιουργική νέα ακαδημαϊκή χρονιά με υγεία και πολλές νέες εμπειρίες!

Καλή μας αρχή!
Αναστασία Κωνσταντέλου, Αναπλ. Καθηγήτρια
Πρόεδρος ΤΜΟΔ