Χαιρετισμός Προέδρου

Printer-friendly version

Αγαπητοί φοιτητές και γονείς,


Παραδοσιακά ο χαιρετισμός του Προέδρου παρουσιάζει τους στόχους και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Η παρούσα χρονιά όμως είναι διαφορετική, με πρωτόγνωρες καταστάσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας. Η πανδημία επικράτησε και του απόηχου της οικονομικής κρίσης ενώ θέματα γεωπολιτικών εντάσεων παγκόσμια αλλά και πιο κοντά στο σπίτι μας συνέπεσαν μέσα στο 2020. Αναμενόμενα, όλα αυτά τα ζητήματα δημιουργούν ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.

Με το μήνυμα αυτό θα ήθελα πρώτα να απευθυνθώ στους φοιτητές και φοιτήτριες μας που παρακολουθούν το προπτυχιακό, το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος μας και να τους μεταφέρω τρία πράγματα: Το πρώτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι τόσο το μαθήματα όσο και οι εξεταστικές του προηγούμενου έτους μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο, όλο το διδακτικό δυναμικό του Τμήματος προσπάθησε σκληρά: τόσο για να προσφέρουμε εξαιρετική διδασκαλία όσο και για να  να υποστηρίξουμε εσάς με νέους τρόπους και νέες πλατφόρμες. Το δεύτερο είναι ότι αναγνωρίζουμε πως στη διαδικασία αυτή προφανώς κάναμε (και ίσως στο μέλλον θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε) και λάθη. Για τον λόγο αυτό σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε άμεσα μαζί μας και να μας επισημαίνετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι φοιτητές μας, όπως και οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου έρχονται από όλη την Ελλάδα και επομένως είτε έχετε επιστρέψει στον τόπο διαμονής σας, είτε είστε ακόμα στη Χίο, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι για εμάς αποτελείτε αναπόσπαστο μέρος του Τμήματος μας και του Πανεπιστημίου. Σας παρακαλώ να διατηρήστε αυτή την επαφή μαζί μας τόσο μέσω της παρακολούθησης των μαθημάτων όσο και μέσω της επικοινωνίας με τους διδάσκοντες και τις υπηρεσίες του Τμήματος. Τρίτον, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να μελετήσετε ή να επικεντρωθείτε στην έρευνα σας με την ηρεμία που θα θέλατε. Το γνωρίζουμε αυτό τόσο ως ακαδημαϊκοί όσο και ως γονείς οι ίδιοι. Γνωρίζουμε πως μπορεί οι προσωπικές σας συνθήκες να σημαίνουν πως είναι δύσκολο να κρατάτε ταυτόχρονα κοινωνικές αποστάσεις, να επικεντρωθείτε στο στόχο σας και να διατηρήσετε μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Για αυτό προσπαθήστε να βρείτε τους δικούς σας ρυθμούς, να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι. Αν είναι αναγκαίο επιστρέψτε σε εμάς όταν μπορείτε.

Θα ήθελα επίσης να στείλω ένα μήνυμα προς τους γονείς των φοιτητών μας που γνωρίζουμε ότι αγωνιούν μέσα στην παρούσα συγκυρία: Μην ανησυχείτε. "Τα παιδιά σας είναι και δικά μας παιδιά και είμαστε συνεχώς δίπλα τους". Τα γνωρίζουμε όλα με τα μικρά τους ονόματα και πέρα από την τάξη τα συναντάμε στον δρόμο, στο φαρμακείο ή στο super market. Ίσως να μην υπάρχουν πολλά περισσότερα Τμήματα στην Ελλάδα εκτός Πανεπιστημίου Αιγαίου με αυτήν την αμεσότητα στη σχέση καθηγητών/φοιτητών και γι΄αυτό τα ίδια τα παιδιά γνωρίζουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν το οποιοδήποτε πρόβλημα τους και ότι εμείς θα κάνουμε ότι καλύτερο.

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το μήνυμα με ένα ακόμα ζήτημα που πρόσφατα μας απασχόλησε όλους και αφορά στις χαμηλές βάσεις εισαγωγής. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται πλέον με βάση την προσφορά και την ζήτηση όπως αποτυπώνονται στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Προφανώς, εν μέσω πανδημίας και γεωπολιτικών εντάσεων αυτά τα θέματα επηρέασαν πολύ την ζήτηση για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όμως μια σύντομη ματιά στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αλλά και στις επιτυχίες των αποφοίτων μας τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στη συνέχιση των σπουδών τους σε κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ κάνει σαφές δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι το Τμήμα μας προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου και ανταγωνίζεται επάξια τόσο κεντρικά Πανεπιστήμια όσο και Πανεπιστήμια του εξωτερικού (όπως διαφαίνεται άλλωστε από τις εξωτερικές αξιολογήσεις του). Δεύτερον, ότι μέσα σε αυτή την κρίση αναδύεται μια μοναδική ευκαιρία για τα περισσότερα παιδιά που το Τμήμα μας δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές: η δυνατότητα να σπουδάσουν ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό αντικείμενο με αποδεδειγμένη ζήτηση στην αγορά εργασίας σε ένα Τμήμα εφάμιλλο αντίστοιχων Τμημάτων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και εγγύτητας με τα αστικά κέντρα έχουν υψηλότερες βάσεις εισαγωγής. Αδράξτε την ευκαιρία!

 

Ευχές για Υγεία, Ειρήνη και Πρόοδο,

 

Νικόλαος Αμπαζής

Αν. Καθηγητής

Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης


Σεπτέμβριος 2020

nike